въданиѥ


въданиѥ
ВЪДАНИ|Ѥ (10), -˫А с.
1. Знание:

Сь въпросимъ, что сла(д)ко въ всемъ житии, и ре(ч). ѹчениѥ и наказаниѥ, и вѣданьѥ первы˫а вещи (ἱστορία τῶν ἀγνοουμένων) Пч к. IV, 56 об.

2. Воля, согласие:

а тобѣ брате не канчивати ни с кимь безъ нашего вѣдань˫а. а намъ тако же безъ твоего вѣдань˫а Гр 1390 (1, моск.); никимъ и с нашимъ вѣданьѥмъ волѣнъ продати Гр 1394 (ю.-р.).

3. Извещение:

коли есмь первое сѣлъ на ц҃рьскомъ столѣ тогда есмь. послалъ былъ к вамъ Асана и Котлубугу. вамъ дати вѣдание. Гр 1393 (1, ю.-р.); Мы великии кн҃зь витовтъ даемъ вѣданье всѣмъ. кто на сеи листъ ѹзозрить или слышить Гр 1399 (2, з.-р.).

4. Управление, ведение:

а оброкомь медовымь городьскимь василцева вѣдань˫а подѣлѩтсѩ сн҃ве мои. Гр ок. 1339 (1, моск.).

Ср. невѣданиѥ.
ВЪДАНИ|Ѥ (9), -˫А с.
1.Давание, вручение:

Аще ѡбрученiкъ iли ѡбру(ч)ницѩ. по взѩтьи залога ѡбрученьѩ. iли по вданьи. мнишьское жiтье възълюбить. ѡбру(ч)ни(к) ||=оубо взимаеть. ˫аже вдалъ есть (μετὰ τὸ... δοῦναι) КР 1284, 276вг; по вдании бо ризы и срачицѣ. аще и нагоу тѣлоу хощеть быти врагъ. къ моуцѣ и троудомъ ни тако томоу бранити ре(ч). всѩ бо велить намъ стѩжати обща. и телеса и имѣни˫а. и трѣбоующимъ подавати. (μετὰ... τὸ δοῦναι) ПНЧ 1296, 12 об.; ласковъ ко всѩкому оубогому. не согбенѣ руцѣ имѣ˫а на вданье ихъ. ЛЛ 1377, 150 (1216); ѡбуви. въспри˫ати˫а въдани˫а. ли пища и пить˫а. (δόσεως) ФСт XIV, 159б.

2. Дар, приношение; взнос:

˫Ако без вьдани˫а строѥнию быти сщ҃ныихъ моужь. мьниховъ же и чьрноризиць. (ἐκτὸς δοσίων) КЕ XII, 78б; ц(с)рь... разъсмѣ˫асѩ зьрѩ на бодрость принесъшаго, а не на вданье. (τοῦ διδομένου) Пч к. XIV, 30 об.

3. Подчинение, повиновение:

г(с)ь... възглаголеть к нимъ гнѣвомъ своимъ... аз бо поставленъ ѥсмь вамъ. ѡтъ волнаго вдани˫а вашего. и волною работою вашею. (ἐπιδόσεως) ФСт XIV, 116г.


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Смотреть что такое "въданиѥ" в других словарях:

  • въданыи — (60) прич. страд. прош. к въдати. 1.В 1 знач.: Ни ѥдинъ же отъ причитаѥмыихъ въ клиросѣ да не облачитiсѩ не въ свою ризоу||... нъ въ одеждахъ да ходить. абиѥ причитаныихъ въ клиросѣ въданыихъ. (ἀπονεμηϑείσαις) КЕ XII, 50 51; Плѣньнымъ ѡ(т)… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • въороужитисѧ — ВЪОРОУЖ|ИТИСѦ (40), ОУСѦ, ИТЬСѦ гл. 1. Запастись оружием, снаряжением для войны: и въѡрѹживъсѩ [Кир] изиде и ѡполчисѩ на Крѹса. Крѹсъ же… изиде на Кюра съ многою силою (ὁπλισάμενος) ГА XIII–XIV, 23в; всѩкъ же воиникъ ѥже ѥсть на воинѣ. и… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.